Parkovanie v podzemnej garáži na dva roky zadarmo.
Pozrieť benefity

Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku

Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie a vy si ho zamilujete tiež. Cyklomost slobody je príliš blízko a ponúka príliš veľa na to, aby ste naň pri plánovaní akčného víkendu nemysleli!

 

Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie a vy si ho zamilujete tiež. Cyklomost slobody je príliš blízko a ponúka príliš veľa na to, aby ste naň pri plánovaní akčného víkendu nemysleli!  

 

V článku nájdete napríklad aj:

  • tipy, ako si unikátny cezhraničný most užiť na dvoch kolesách alebo pešo,
  • perličku o Chuckovi Norrisovi, ktorý sa mostu postaral o medzinárodnú slávu,
  • ultimátny vedomostný kvíz, ktorý odhalí, či ste skutočný lokálpatriot.

 

Most plný unikátov  

Naplánovať víkendový program, ktorý neošomre žiaden člen rodiny a ešte aj ušetriť za benzín? Znie to ako riadna výzva, ale keď bývate v Stockerke, nie je nič jednoduchšie. Pár minút od vás sa nachádza jeden z najznámejších bratislavských mostov, ktorý skrýva hneď niekoľko unikátov.  

 

Tým prvým je, že pri prechode cezeň sa môžete nerušene venovať sledovaniu a počúvaniu prírody bez vrčania motorov okoloidúcich áut. Cyklomost Slobody je vyhradený pre peších a cyklistov, čo ho robí atraktívnym v očiach priaznivcov aktívneho životného štýlu – len naň neskúšajte vojsť na korčuliach či v jazdeckom sedle. Oboje je zakázané.     

 

Ďalšou jedinečnosťou je, že most geograficky spája dva susediace štáty, takže v jednom momente môžete doslova povedať, že ste jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku. Vyjsť si len tak na výlet do zahraničia, a to dokonca bez šoférovania, je pre obyvateľov tejto bratislavskej lokality príjemný bonus, ktorý dáva slovu domov medzinárodný rozmer.  

 

Unikátnosť oceňujú aj ľudia. Most získal architektonickú Cenu verejnosti CE.ZA.AR a patrí mu čestné miesto v top trojke najnavštevovanejších atrakcií v Bratislavskom kraji. 

 

Zeleň hodná zlata   

Cyklomost vedúci približne dvadsať metrov ponad rieku Moravu ponúka úchvatné výhľady na prírodné divy malokarpatskej prírody, kopce, kroviská, ale aj kľukaté meandre potoka Mláka. Pri jazde či prechádzke môžete sledovať Devínsku Kobylu, Sanberg a tí s ostrejším zrakom či ďalekohľadom aj susedov z bytových domov v Devínskej Novej Vsi.  

Vzácnosť okolitej prírody podčiarkuje fakt, že je súčasťou chránenej oblasti európskeho významu NATURA 2000. Autori mosta to citlivo zohľadnili už pri návrhu, ktorý nasleduje princípy bioarchitektúry šetrnej k životnému prostrediu. Príkladom sú profily zábradlia v tvare kvapky, navrhnuté tak, aby si operence, ktorých žije v okolí viac než 50 druhov, pri lete neublížili.  

 

Neslobodná minulosť 

Nenechajte sa oklamať moderným dizajnom, ktorý zvyknú prirovnávať k telu oceľového hada. Počas prípravných výkopových prác objavili robotníci pilóty pôvodného historického mosta ešte z 18. storočia a vkusne ich zakomponovali do súčasnej stavby. V niektorých úsekoch tak pod sebou uvidíte vzácne čriepky histórie ešte z čias Márie Terézie.   

 

Minulosť pripomínajú tiež pozostatky betónového vojnového bunkra či maketa ostnatého drôtu ako smutná spomienka na železnú oponu. Práve na ňu symbolicky odkazuje aj oficiálny názov mosta – memento, že slobodný prechod medzi Slovenskom a Rakúskom nebol vždy samozrejmosťou...  

Hotspot pre romantikov  

Most nie je lákadlom len pre fanúšikov histórie, ale aj pre tých, čo si vedia vychutnávať prítomnosť. Mimoriadne fotogenický je počas podvečernej „zlatej hodinky“, keď slnko zachádza za horizont. Vtedy sa oplatí vytiahnuť foťák, a ak ste tu so svojou láskou, tak aj starý zámok. Pridajte sa k romantickej tradícii a pripnite ho k desiatkam ďalších, ktoré tu na spečatenie vzťahov zanechávajú zaľúbenci.

 

Akčná škola v prírode

Edukačné tabule informujúce o historických zaujímavostiach mosta, kŕmne domčeky pre vtáčiky či neďaleké detské ihrisko robia z celej lokality perfektné miesto pre zaujatie pozornosti mladších a starších detí. O ich bezpečnosť sa vôbec nemusíte obávať. Most má veľkorysú šírku 4 metre, čo minimalizuje riziko kolízií. Rodičia rovnako ocenia stabilné, primerane vysoké zábradlia.  

 

Ambasádor Chuck Norris

Nestáva sa často, že by sa zmienka o stavbe bratislavského mosta dostala na stránky britského Guardianu či amerického Huffington Post. Cyklomost slobody si svojich 15 minút mediálnej slávy užil vďaka kurióznemu výsledku verejného hlasovania. Obyvatelia mali možnosť rozhodnúť v internetovom hlasovaní o mene a prekvapivo často využili položku „iné“, takže sa stalo, že s takmer desaťnásobným náskokom pred predvolenými názvami zabodoval Most Chucka Norrisa.  

 

  • Hoci rakúska strana nesúhlasila s hlasom ľudu a vyhral konvenčnejší názov, mnohí Bratislavčania most dodnes poznajú skôr pod jeho neoficiálnym celebritným menom než pod tým oficiálnym.    
  • Na výlet pešo, na bicykli aj MHD 
  • Cyklomost je vzdialený len 2 kilometre od Stockerky, takže pešo sem prídete za menej ako pol hodinu svižnej chôdze, na bicykli to bude ešte rýchlejšie. V bezprostrednej blízkosti mosta stojí hneď niekoľko mestských liniek autobusov (č. 20, 21 a 29).  
  • Mostom vedie dovedna 12 cyklotrás a turistických trás, a len čo absolvujete jeho bezmála kilometrovú dĺžku, na druhej strane na vás čaká jeden z najkrajších rakúskych zámkov. Je len na vás, či spomalíte a necháte sa zvábiť kráľovskou históriou alebo sa príjemne vyšťavíte na bicykli pri ďalšom objavovaní.  

 

KVÍZ: Ste mostoznalec?

1. Zámok, ktorý je najbližšie pri Cyklomoste slobody, sa volá:

  • a) Schönbrunn
  • b) Belvedere
  • c) Schloss Hof

 

2. Dĺžka mosta je:

  • a) 450 m
  • b) 955 m
  • c) 1200 m

 

3. Šírka mosta je:

  • a) 2 m
  • b) 3 m
  • c) 4 m

 

4. Váha mosta je:

  • a) 647 ton
  • b) 988 ton
  • c) 1127 ton

 

5. Most je pre verejnosť sprístupnený od roku:

  • a) 2011
  • b) 2012
  • c) 2013

 

 

Správne odpovede: 1c, 2b, 3c, 4a, 5b