Parkovanie v podzemnej garáži na dva roky zadarmo.
Pozrieť benefity

Umenie patrí do Šrotu!

Umenie patrí do Šrotu!

Stretnú sa líška, Terminátor a pokazená mikrovlnka... Nie, toto nie je začiatok podivuhodného vtipu, ale prísľub unikátnej rodinnej zábavy v prírodnej galérii Šrot, ktorá láka návštevníkov z celého sveta.

 

Výlet do zoologickej záhrady nikdy nie je zlý nápad. Čo však osviežiť tradičný rodinný itinerár niečím originálnejším? Napríklad prechádzkou medzi divou zverou vo voľnom výbehu na štýl exotických safari výprav.

 

Šelmy, ktoré neublížia

Nebojte sa, žiadne nebezpečenstvo nehrozí. „Zvieratká“ sú síce v ich prirodzenom prostredí, no tam sa aj všetka prirodzenosť končí. Telá exponátov pozostávajú z nepotrebných skrutiek, matíc, ventilov a najrozličnejších menších i väčších komponentov domácich spotrebičov.

Odpad odsúdený na večné hrdzavenie na šrotovisku sa v prírodnej galérii Šrot park mení na úžasné umelecké výtvory stvárnené s takou vernosťou a pedantnosťou, že by ste veru museli dlho žmúriť, aby ste za fasádou rozpoznali pôvodné stavebné diely.

Jedinečné výtvory moderného scrap art, zdroj: https://www.devinskanovaves.sk/9528/srot-park

 

Svetový unikát dva kilometre od vás

Toto všetko môžete obdivovať len dva kilometre od vášho bývania v Stockerke. Približne polhodinka prechádzky a ocitnete sa vo svete, kde zošrotovať neznamená zničiť, ale vyšperkovať. Ešte než vstúpite, pár usmernení na úvod: psíky a iné domáce zvieratká nechajte doma, pohybujte sa po vyznačenej trase a nedotýkajte sa exponátov, môžu byť ostré.

Bezpečnostné pravidlá v Šrot parku

Vďaka talentu a manuálnej zručnosti zakladateľa parku Branislava Pokorného je dnes Šrot park medzinárodne vyhľadávanou atrakciou, ktorá za päť rokov existencie neprestáva štekliť ľudskú fantáziu. Autor projektu aj vystavených diel je priaznivec scrap art, čo je umelecký smer využívajúci princípy „upcyklovania“, v tomto prípade nachádzania nového, dekoratívneho využitia pre šrot.

 

Popularita scrap art nehrdzavie

Aj keď to znie trendy, scrap art je v skutočnosti stará forma umenia, ktorej holdovali takí velikáni ako Pablo Picasso či Bob Dylan. Za neoficiálneho zakladateľa sa považuje francúzsky umelec Marcel Duchamp, ktorý v roku 1913 zastokol koleso z bicykla do dreveného stolčeka v obývačke svojho parížskeho apartmánu – a prepísal dejiny umenia. Len pre zaujímavosť, Duchampov scrap art bol na začiatku 21. storočia v New Yorku vydražený za jeden a pol milióna eur!

 

Na začiatku vrak, na konci transformer

Veci v Šrot parku však rozhodne nie sú ledabolo zastoknuté kolesá a tyče. Čo objekt, to prepracovaný koncept. Výroba jedného diela trvá celé týždne a ohuruje návštevníkov perfekcionistickou precíznosťou s dôrazom na detail.

Branislav Pokorný tvorí zvieratká, rozprávkové postavičky či filmových hrdinov podľa predlôh z internetových fotografií. Plechové „sochy“ potom skladá zo stoviek nesúrodých dielikov z neďalekého šrotoviska a až po finálnom prestriekaní farbou naberajú formu súrodého celku.  V Šrot parku nájdete okrem iného aj vyradený automobil Branislavovej svokry pretransformovaný na jedného z filmových transformerov. Pri vstupe vás privíta rozďavená papuľa vlkolaka z pneumatík a šrotový kôň s kočom a pohoničom vyzerá tak verne, až máte chuť nasadnúť.

Šrotový kôň s kočom a pohoničom, zdroj: https://www.devinskanovaves.sk/9528/srot-park

 

Skrytý div sveta

O vzácnosti galérie svedčí fakt, že čo začínalo ako koníček scrap art fanúšika, je dnes súčasťou vyhľadávaných medzinárodných zoznamov kuriozít. Šrot park nájdete na populárnej stránke Atlasobscura či v aplikácii skrytých divov sveta. Bezmála 400 recenzií na Google s celkovým skóre 4,9 z 5 hviezdičiek sú jasným indikátorom, že váš výlet do šrotovej ríše v Devínskej Novej Vsi bude stáť za to.

 

Ako sa sem dostať

Šrot park je od Stockerky blízko aj pešo, no ak sa sem predsa len rozhodnete vybrať autom, najbližšie zaparkujete pri rybníku blízko Istrijskej ulice. Alternatívne sa sem môžete doviezť autobusom, vystúpite na Mlynskej.

 

Ako pomôcť Šrotu

Galéria sa nachádza vo voľnej prírode a jej otváracie hodiny sa môžu meniť v závislosti od sezón či počasia, preto sa oplatí sledovať aktualizácie na sociálnych sieťach. Ak chcete prispieť k zveľaďovaniu šrotovej zbierky, môžete. Vstupné je dobrovoľné a prihodíte ho – symbolicky – do vyradeného  benzínového kanistra. Nezabúdajte, že práve vďaka vašej štedrosti môže Šrot naďalej robiť dobré meno nielen Devínskej Novej Vsi, ale aj celého Slovenska vo svete.