Parkovanie v podzemnej garáži na dva roky zadarmo.
Pozrieť benefity

Favor.it: Zmrzlina, na ktorú sa oplatí vystáť rady

Favor.it: Zmrzlina, na ktorú sa oplatí vystáť rady

K horúcim letným dňom neodmysliteľne patrí zmrzlina. Jednu z najlepších môžete ochutnať v kaviarni Favor.it, ktorá sa nachádza iba niekoľko minút chôdze od Stockerky, v nenápadnom domčeku na Bridlicovej ulici v Devínskej Novej Vsi. Stojí za ňou Monika Pokorná s manželom Salvatorem Dessim, ktorí sa svojmu remeslu učili na zmrzlinárskej škole v Taliansku. Fungujú už siedmy rok a vďaka originálnym príchutiam a prvotriednym surovinám patrí ich zmrzlina k tým najlepším nielen v Devínskej Novej Vsi, ale v celej Bratislave.  
 

„Štandard kvality sme od začiatku nastavili veľmi vysoko a v tomto nie sme ochotní robiť kompromisy. Zmrzlinu vyrábame denne vždy z čerstvých surovín. Napríklad jahodovú zmrzlinu robíme každý deň, vždy zo štyroch až šiestich kilogramov jahôd. Do našich zmrzlín používame len kvalitnú, 35 percentnú smotanu, hoci jej cena za tie roky narástla o viac ako dvojnásobok. Napriek tomu z našich štandardov neuhneme. Ľudia si zvykli, že u nás nájdu vždy prvotriednu kvalitu a my ich v tomto rozhodne nemienime sklamať,“ tvrdí úspešná zmrzlinárka.
  

A zdá sa, že práve prémiová kvalita je hlavná esencia úspechu prevádzky, ktorá za sezónu vyrobí toľko zmrzliny, že ju môžu rátať v tonách. „Z jednej príchute vyrobíme každý deň osem kilogramov zmrzliny,“ prezrádza majiteľka. V kaviarni „na Grbe“, ako sa familiárne nazýva lokalita, kde prevádzka Favori.it sídli, ich majú v hlavnej sezóne vo vitríne dvanásť. Ďalších dvanásť príchutí majú každý deň v novšej prevádzke Favor.it al Ponte. Tá sa nachádza neďaleko obľúbeného cyklomosta Slobody, ktorý spája Devínsku Novú Ves s rakúskym Schlosshofom. Ponuka zmrzlín je v jednotlivých prevádzkach odlišná. Kým v prevádzke Favor.it al Ponte nájdete vždy tie isté, najobľúbenejšie príchute zákazníkov, v prevádzke na Bridlicovej je ponuka každý deň iná. Nikdy tak dopredu neviete, akú príchuť majú aktuálne v ponuke. A to je dobre. Máte tak možnosť vyskúšať vždy niečo nové. V nedeľu napríklad aj netradičné príchute rôznych letných alkoholických kokteilov, ktoré sú určené len pre dospelých a nešoférov.

A aké sú podľa majiteľky tie najobľúbenejšie zmrzliny Slovákov? Podľa Moniky sa chute zákazníkov menia a tiež podliehajú trendom: „Medzi top príchute patril niekoľko rokov slaný karamel a mango, preto sme ich zaradili aj do „klasík“, ktoré ponúkame v prevádzke Favor.it al Ponte. Túto sezónu mám ale pocit, že slaný karamel už trošku opadol a do popredia sa dostávajú iné príchute, mascarpone s karamelizovanými figami, marhuľa alebo čokoládový sorbet. Tiež rastú požiadavky na zmrzlinu bez cukru, lepku alebo laktózy, ktorým sa snažíme vyjsť v ústrety. Chute zákazníkov sa menia aj v závislosti od sezóny. Na jeseň je hitom slivka alebo škorica, na jar zasa jahoda alebo mäta,“ prezrádza majiteľka.
 

Príchute si vymýšľa sama, ale kým sa dostanú do ponuky, je to dlhý proces. „Zmrzlina sa dá vyrobiť prakticky z akéhokoľvek ovocia či zeleniny, len to treba vedieť. Nestačí recept len vymyslieť, ale ho aj testovať, kalibrovať, skúšať a až potom uviesť do prevádzky. A potom musíte počúvať reakcie zákazníkov,“ tvrdí podnikateľka, ktorá sa netají ani tým, že niektoré príchute ako vznikli tak aj zanikli, lebo si nenašli klienta: „Napríklad sladké drievko. V Taliansku je to veľmi obľúbená príchuť, ale u nás sa neujala. Vtedy netlačím na pílu a radšej ponúknem zákazníkom inú príchuť.“ Celkovo ich má úspešná zmrzlinárka na konte viac ako dvesto!

Remeslu sa Monika Pokorná učila v zmrzlinárskej škole v talianskej Bologni. „Posadíte sa do školských lavíc a učíte sa všetko od základov, od prvej ingrediencie, ktorou je vzduch. A potom sú to ďalšie zložky ako mlieko, voda, všetky druhy cukrov, smotany, stabilizátory... Až potom idete do výroby a skúšate vyrobiť prvú zmrzlinu. Je do doslova alchýmia,“ vysvetľuje Monika.
 

Favor.it vás ale nesklame ani vtedy, ak nie ste práve najväčším fanúšikom zmrzliny. V ponuke nájdete výberovú kávu aj studený bufet, v ktorom dominuje plnená foccacia – domáci chlebík, plnený kvalitnými talianskymi syrmi alebo šunkami. Chlebík pečie Monikin manžel Salvatore, ktorý pochádza zo Sardínie a lásku ku kvalitnému jedlu má takpovediac „vrodenú“: „Chlieb pečie manžel každý deň. Ale nepredstavujte si to tak, že ráno sa chlebík umiesi a večer sa zje. Príprava a kvasenie chleba trvá tri dni,“ prezrádza Monika. Múku a olivový olej na prípravu chleba si nosia z Talianska, rovnako tak aj syry či iné delikatesy. A to nielen pre vlastnú potrebu, ale aj pre zákazníkov. Nájdete ich v štandardnej ponuke v prevádzke Favor.it na Bridlicovej ulici.
 

Na otázku, či prevádzku neplánujú presťahovať niekam bližšie do centra Bratislavy Monika so smiechom odpovedá, že nad tým ani neuvažujú. „Devínsku Novú Ves mám rada, je to najlepšie miesto na život. Máme tu doslova na dosah nádhernú prírodu, perfektné podmienky na rôzne cyklovýlety na Moravu či do susedného Rakúska a pritom do mesta je to doslova na skok. Neďaleko od nás sa nachádza veľké detské ihrisko, tenisové kurty aj futbalový štadión. A miestni nás už poznajú, o zákazníkov núdzu nemáme,“ tvrdí spokojne podnikateľka.

A vskutku. Za zmrzlinou do Favor.it sú zákazníci ochotní cestovať desiatky kilometrov. „Chodia ku nám zákazníci nielen z Devínskej Novej Vsi, ale doslova zo všetkých kútov Bratislavy, dokonca aj zo Stupavy či Záhorskej Bystrice,“ prezrádza Monika, ktorá sa v tomto povolaní doslova „našla“. To, že svoju prácu robí s radosťou a nadšením, cítiť nielen v samotnej prevádzke, ale aj v zmrzline. Príďte sa o tom presvedčiť osobne. Nemusíte ani chodiť ďaleko. Prevádzku Favor.it nájdete na Bridlicovej ulici, iba pätnásť minút chôdze od vášho nového bývania v Stockerke.