Parkovanie v podzemnej garáži na dva roky zadarmo.
Pozrieť benefity

Barbora Chlebcová: V Devínskej som našla všetko, po čom som túžila

Barbora Chlebcová: V Devínskej som našla všetko, po čom som túžila

Veľkú časť života prežila v Devínskej Novej Vsi a nedá na ňu dopustiť. Pochvaľuje si blízkosť nedotknutej prírody, skvelú občiansku vybavenosť aj miestnu komunitu. Známa moderátorka a seriálová herečka Barbora Chlebcová nám prezradila svoje obľúbené miesta, podniky aj pravidelné podujatia, ktoré si v Devínskej nikdy nenechá ujsť.  

 

Aká spomienka z detstva sa vám vynorí ako prvá v súvislosti s Devínskou Novou Vsou?

Devínska Nová Ves je rodisko mojich predkov. Dom, v ktorom bývam, postavil môj pradedo, narodila sa a vyrastala tu moja mama. Ako malé deti sme do Devínskej chodili „na chalupu“. V starej embéčke nám to z mesta prišlo ďaleko, bola to pre nás naozaj dedina. Na dvore sme mali latrínu a na fasáde umývadlo so studenou vodou. Na jeseň sme v záhrade oberali ovocie. Mám na toto obdobie krásne spomienky. 

 

Kedy ste sa do Devínskej prisťahovali vy?

Mala som asi 12 rokov, keď sme sa presťahovali do domu mojich starých rodičov. Mala som konečne vlastnú izbu a všetko bolo nové, keďže otec dom predtým kompletne zrekonštruoval. Pamätám si, že som sa na sťahovanie veľmi tešila. Chodila som totiž do školy v Dúbravke a z Devínskej Novej Vsi som mala veľa spolužiakov. Bola som rada, že budem môcť s nimi konečne tráviť čas aj po škole.

 

Neskôr ste sa z Devínskej odsťahovali, aby ste sa potom o pár rokov vrátili späť.  

Odsťahovala som sa počas vysokej školy. Predtým sme s rodičmi bývali v Horskom parku, v nádhernej vilovej štvrti. Blízko zeleň, Slavín, ticho. Zostala som v okolí, chvíľu som bývala v Mlynskej doline, chvíľu na Kramároch. Myslela som si, že také nádherné miesto ako Horský park už nič v Bratislave neprekoná. Ale po narodení detí som sa vrátila do Devínskej a našla som tu všetko, po čom moje srdce túžilo. Veľa zelene, ticho a aj perfektnú občiansku vybavenosť. Keby som nerobila prácu akú robím, nemusela by som odtiaľto vytiahnuť päty. Školy, obchody, služby, zdravotné stredisko, veľa prírody, všade „na pešo“ a hlavne sa v našej mestskej časti stále niečo deje.

Barbora Chlebcová aktuálne hviezdi v populárnom televíznom dobovom seriáli "Dunaj, k vašim službám". 

 

Aké sú vaše obľúbené miesta v okolí, keď zatúžite trošku sa „zašiť“?

Takých je v Devínskej milión! Keďže veľká časť prírody je v štvrtom, alebo dokonca v najvyššom, piatom stupni ochrany, sú to miesta, kde je príroda úplne nedotknutá. Preto už len krátka prechádza či dokonca pohľad mi spraví dobre na duši. Sadnúť si k Morave, pozorovať západ slnka zo Sandbergu, alebo si spraviť túru po lesoch Devínskej Kobyly, kde nestretnete takmer nikoho. Mám rada aj atmosféru vodnej nádrže, po našom „Rybníka“. Devínska je vôbec jedna pokojná mestská časť, hlavne „stará“ Devínska. Máte pocit, že žijete na peknej a dokonale vybavenej dedine.

 

Kam brávate návštevu, ak jej chcete ukázať niečo zaujímavé v Devínskej či okolí?

S každou návštevou, ktorá má čas na výlet, absolvujeme menšiu túru cez Sandberg až do Devína. Potom určite rozhľadňa na Devínskej Kobyle, to je tiež krásny zážitok. Nevynechám ani prechádzku cez most Slobody až na Schlosshoff. Ak sa chystáte bývať v Devínskej, skvelá výbava je určite bicykel. Je tu veľa možností, kam ísť. Nedávno sa prepojil Slovensko – Rakúsky okruh vďaka mostu vo Vysokej pri Morave, čo je veľmi pekná cyklotrasa. Zaujímavý zážitok je tiež návšteva miestneho medára, ktorý robí aj prednášky spojené s ochutnávkou.  A miesto, kam beriem nielen deti, ale dospelých, je galéria Šrotpark. Unikátne miesto!

 

Máte obľúbené podniky, podujatia či iné zaujímavosti, ktoré si nikdy nenecháte ujsť alebo ku ktorým sa opakovane vraciate?

Devínska Nová Ves má svoju vlastnú miestnu televíziu, v ktorej pracujem ako moderátorka a redaktorka. Vďaka tomu som takmer na každej akcii, ktorá sa tu organizuje. A môžem vám povedať, že môj diár je non-stop plný! V Devínskej sa totiž stále niečo deje. Či už sú to športové podujatia alebo kultúrne, v Devínskej to jednoducho žije. Naša Vianočná ulička je už legendárna, rovnako ako miestne hody. V Devínskej však zažijete aj Samove hry, letné kino, rôzne športové turnaje alebo sa môžete pridať do niektorého zo speváckych či folklórnych súborov. Môžeme sa pýšiť aj najlepšou talianskou zmrzlinou široko ďaleko, skvelým materským centrom, ale aj tým, že každé dieťa s trvalým pobytom má už v troch rokoch zaistené miesto v materskej škole.

Barbora Chlebcová ako Tereza v seriáli "Dunaj, k vašim službám".

 

V Devínskej Novej Vsi je výrazná chorvátska komunita. Máte aj vy chorvátske korene?

Moja mama má typicky chorvátske priezvisko a babka s ňou hovorila výlučne chorvátskym jazykom. Nás, ako ďalšiu generáciu, sa to už bohužiaľ nedotklo, čo je škoda. Dnes má ale každý obyvateľ Devínskej Novej Vsi možnosť učiť sa po chorvátsky na náklady mestskej časti. Práve preto, aby sa tu zachovala chorvátska menšina, aj odkaz našich predkov.

 

Ak by ste mali niekomu v niekoľkých vetách predstaviť Devínsku Novú Ves, čo by ste mu povedali. Aká je to štvrť?

Nedávno som robila práve v našej miestnej televízii rozhovor s jedným kamarátom a pritom som mu spomínala, čo všetko tu máme, kam sa môžeme ísť prejsť či najesť. Po dlhšom monológu ma zastavil a vraví mi: „Teba by mali zamestnať ako PR manažérku Devínskej. Po tom, čo si mi všetko o Devínskej povedala, sa sem chcem presťahovať!“ (smiech)

Ale skutočne, ja som tu veľmi spokojná. Je tu všetko, čo potrebujem - veľa prírody, skvelá občianska vybavenosť, cítim sa tu bezpečne a v neposlednom rade sú tu šťastné moje deti. Máme skvelých susedov a cítim, že aj miestna komunita je veľmi súdržná. Stačí sa do nej len zapojiť.